Vöröshagyma Jótékony hatásai

Posted in Életmód

A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a “hagyma”. Föld alatti rövid szártagú hajtásából a jellemző hagymatest alakul.
Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel és a papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.
A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres csata után került be a hagyma Wales címerébe.
Használata a 17.-18. század táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát pedig a 18. századra már szinte egész Európa ismerte.

Hagyma

Egyik legsűrűbben használt fűszernövényünk a vöröshagyma, de nem kevésbé elterjedt gyógynövényként való felhasználása hazánkban. Igen sok termesztett változata van, amelyek nemcsak formailag, de valószínűleg a hatóanyagok mennyiségét, egymáshoz viszonyított arányát tekintve is különböznek egymástól

A vöröshagyma tudományosan igazolt gyógyhatású anyagai: allil-tiocianát tartalmú illóolaj, nyálka, vitaminok, flavonoidok és az antibiotikus hatású fitoncid, amely gátolja a bélbe jutott kórokozók szaporodását.

A felső légutak hűléses megbetegedései ellen már közel 300 éve használják a sült vöröshagyma kifacsart levét cukorral vagy mézzel ízesítve. A vöröshagyma héját bevagdosva főznek teát belőle makacs köhögés ellen az Alföldön, de Somogy és Tolna megyében is. Úgy tartják a hagymateát olyan forrón kell innia a betegnek, ahogy csak bírja, hogy jól kiizzadjon tőle.

A növény vesekőhajtó hatását egy szintén Alföldről származó közlés ismerteti. A nyers hagyma kipréselt levéből egy mokkás csészényit kell egy nap alatt apránként elfogyasztani, nagy mennyiségű, 1,5-2 liter kamillateával együtt. A kamilla görcsoldó hatása közismert, de a vesekő vagy vesehomok eltávozását és a bőséges vizelet-elválasztást a hagyma hatóanyagai biztosítják. A vesekő – megrekedt érzéseink szimbóluma.

Külsőlegesen, hasgörcsre vagy húgykő okozta görcsös hólyagfájdalmakra a sült vöröshagyma belsejét szétnyomva, vászondarabra kenve melegen borították a fájó testrészre. Kalotaszeg vidékén a reumás panaszokat kúrálták ezen a módon.

A sült vöröshagymát ajánlja kelések érlelésére, sebek kezelésére egy ugyancsak régi recept. Valószínűleg a növény flavonoidjainak hámosító hatásán alapszik ez a gyógymód. A vöröshagyma illóolajának jellegzetes, erős szagát a népgyógyászatban hányinger, csuklás ellen használták a régiek, de hasznosnak tartották étvágygerjesztőnek is. A szalonna mellé nemcsak ízesítőnek, hanem az emésztés megkönnyítésére eszik ma.

A tavasz közeledtével ajánlott egy kéthetes hagymakúrát tartani, mivel kiválóan méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával hozzájárulunk a daganatos megbetegedések megelőzéséhez, regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit, vértisztító hatásának köszönhetően pedig szebbé varázsolja a bőrt. Táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy nagymértékben serkenti a veseműködést, kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat, antioxidánsokban gazdag, védi a szív- és érrendszert, étvágygerjesztő, ráadásul az atherosclerosis, vagyis az érelmeszesedés legjellemzőbb formája ellen is hatásosnak bizonyult.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: