Amit Te is rosszul tudtál a Margarinról!

Posted in Életmód

A jó minőségű margarinokban nincs hidrogénezett növényi olaj, hiszen a modern gyártási technológiák során már nincs szükség erre. De nézzük, mit tudunk még rosszul.

huncutrandi.hu

margarin

Tévhit: A margarin iparilag előállított élelmiszer, amit ráadásul hidrogénezett növényi olajból készítenek.

A margarint születésekor az 1800-as évek közepén kézzel készítették, az ipari gyártás a 20. században terjedt el. Ma már a többi élelmiszerhez hasonlóan főként ipari körülmények között állítják elő, de otthon is lehet készíteni, ha nem sajnáljuk rá az időt és az energiát. A margarint jó minőségű növényi olajokból, természetes növényi zsírból és vízből keverik. A jó minőségű termékben nincs hidrogénezett növényi olaj, hiszen a modern gyártási technológiák során már nincs szükség erre.

huncutrandi.hu

Tévhit: A margarin magas transzzsírsav-tartalma miatt káros az egészségre.

A margarin alapjául szolgáló növényi olajok telítetlenzsírsav-tartalma élettanilag kedvező hatású, tehát érdemes beépíteni az étrendbe. A transzzsírok – melyek többek között a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során keletkeznek nagyobb mennyiségben – kimutathatóan rossz élettani hatásúak.

Tévhit: A margarin magas arányban tartalmaz transzzsírokat, amelyek emelik a vér koleszterinszintjét.

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, így nagyon fontos odafigyelni az ideális koleszterinszint fenntartására. A transzzsírsav nemcsak emeli a rossz, LDL koleszterin szintjét, de csökkenti a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL, azaz “jó” koleszterin szintjét is. Mint korábban említettük, a margarinok jelentős része nem tartalmaz (részlegesen) hidrogénezett növényi zsírokat, így transzzsírsav tartalmuk elenyésző. Viszont jó minőségű növényi olajokból készülnek, amelyek többnyire telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, így nem növelik a “rossz” koleszterin szintjét. Ma már létezik olyan hozzáadott növényi szterinnel készült margarin is, amely hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Tévhit: A margarinban rengeteg kalória található, így az étrendjükre odafigyelő fogyasztóknak kerülniük kell a margarinok fogyasztását.

A margarin is zsír, így a magas zsírtartalmú termékek kalóriatartalma a növényi olajokéhoz, a vajhoz és az egyéb zsírokhoz hasonló. Ma már azonban kaphatók csökkentett zsírtartalmú margarinok, amelyek zsírtartalmuktól függően kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, amelyek nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában, de számos élettani folyamatban (energiaellátás, hormonális, idegi, sejtmembrán épülése) jelentős szerepet játszanak. Emiatt sem a telítetlen, sem pedig a telített zsírok nem iktathatóak ki teljes egészében az étrendünkből, a teljes energia-bevitel 15-30 százalékának zsírokból kell származnia. A táplálkozásukra odafigyelőknek is fontos zsírt fogyasztaniuk, de nem mindegy, hogy mit választanak. Érdemes az esszenciális zsírokban és telítetlen zsírokban gazdag növényi olajokat, olajos magvakat, margarinokat fogyasztaniuk nagyobb arányban.

huncutrandi.hu

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!