Fokhagyma, mint gyógynövény

Posted in Életmód

A gyógyászatban többféle indikációs területen is felhasználják a fokhagymát. Igen hatékony a keringési zavarok elleni kezelésben. Klinikailag igazolták jótékony hatását az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Ezenkívül jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, valamint elősegíti az emésztést, enyhíti a náthát, segít leküzdeni az influenzát és a hörghurutot, illetve koleszterinszint csökkentő hatását is megfigyelték.

A fokhagyma tartalmaz, kéntartalmú peptid származékokat, B- és C-vitamint és flavonoidokat.

Fokhagyma

Annyi azonban bizonyos, hogy a fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják – helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.

Milyen hatása van a fokhagymának?

A korszerű orvostudomány elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. Régi mondás, hogy a tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma. Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása. A Kochféle TBC- bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.
A fokhagyma jellegzetes, igen hosszú ideig tartó, intenzív szagát egy kéntartalmú vegyület, az allil-szulfid okozza.
Ezen is lehet azonban segíteni: megiszunk egy pohár tejet, esetleg elropogtatunk egy szem pörkölt kávét, rágcsáljunk el egy kis petrezselyemzöldet, mentolos rágógumit, medvecukrot, zöld ánizst… akkor a szaga nagymértékben mérséklődik.

Mire használták a fokhagymát régen és napjainkban?

Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba.
Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.
Mivel a fokhagymának baktériumölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.
A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták.
Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg.
A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen.
Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.
A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt “büdös ember” a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.
Köröm gomba kezelésére, dunszt-kötésben lereszelve.

A fokhagyma Közép-Ázsiából származik, s évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség. A kaldeusok és az egyiptomiak nagyon sokat fogyasztottak belőle, az egyiptomiak a piramisok építésekor még a rabszolgák között is fokhagymát osztottak szét. A görögök és a rómaiak is szívesen éltek vele: Rómában a legtipikusabb reggeli a fokhagymás pirítós volt. A gallok nagy fokhagymafogyasztók hírében álltak.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fokhagyma nem csak sokak által kedvelt fűszernövény, hanem gyógynövény is.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: