Futás vagy Kocogás? – Mi a Különbség

Posted in Életmód

Mi a különbség a kocogás és futás között?

Az emberek fejéből még mindig nem lehet kiverni azt a felfogást, hogy a kardióedzés nem azonos a végtelenül hosszú, monoton, kis intenzitású, futópados megoldással. Így van ez függetlenül attól, hogy a sportorvosok, de még a kardiológusok is sorra publikálják tanulmányaikat, hogy nem kellene félni a nagy intenzitású kardióedzéstől.

Az Aberdeeni Egyetemen (Skócia) végeztek egy kísérletet, amiben azt vizsgálták, hogy miként hat a hagyományos és az ultraintenzív kardióedzés a szervezetre.

Bár korábban is készült számos ilyen jellegű tanulmány, a mostanit tekinthetjük az egyik legátfogóbbnak a témában.

Sprint

A kutatóknak az volt a feltevése, hogy a gyorsasági mozgások – mint a sprintfutások – minden szempontból hatékonyabbak más edzésformáknál. Nem csak jobb hatással lesznek az anyagcserére, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat is csökkenthetik, mivel a nagy intenzitású, de rövid ideig tartó terhelésnek (edzéseknek) kitett test jobban bánik el akár a telített zsírokban gazdag étrenddel is.

A tesztprogram során mindössze két és fél perc határterhelést használtak, szemben a napi fél óra kocogással. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy 5×30 mp maximális intenzitású sprintet végeztettek az alanyokkal, köztük 4 perces pihenőszakaszok beiktatásával. A másik csoport 30 perces, moderált intenzitású kocogást végzett. A kardioedzést követően mindkét tesztcsoport tagjai telített zsírokban gazdag ételeket fogyasztottak.

Az eredmény megdöbbentő volt: a hagyományos, kocogós kardiós csoporttal szemben a sprintelők vérében a zsírok aránya átlagosan 33%-kal volt kevesebb a több hónapos kísérlet során.

A kutatást vezető orvos, dr. Gray erről így nyilatkozott: „Bár a moderált intenzitású kardioedzés csökkenti a szív- és az érrendszeri betegségek kockázatát, a kutatásunk egyértelműen kimutatta, hogy a magas intenzitású, de rövidebb aktív szakaszok sokkal hatékonyabban teszik ezt, és ezáltal az edzés időtartalmát is jelentősen le lehet csökkenteni.”

Sprint2

 

Futásnak a legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot nevezzük, míg a kocogás a 8km/h alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglótempó kb. 6km/h-s sebességet takar. Az elégetett kalória nem csak a futási sebességtől függ, hanem testtömegünktől és természetesen edzettségi szintünktől is függ. Egy 70kg-os egyén pl. 8km/h iram mellett óránként kb. 460 kalóriát éget el, amely nagyjából megfelel egy tábla csokoládé energiatartalmának.

Ha az iram 10km/h, akkor kb. 600kcal-t, ha 12km/h-ra emelkedik a sebesség, akkor egy óra folyamatos futással kb. 800kcal-t használ fel a szervezete.A 800kcal egy nagy magyaros pizzának vagy 3 szelet dobostortának vagy másfél adag töltött káposztának felel meg.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: