Mennyi Vitaminra van szükségünk?

Posted in Életmód

Manapság a vitaminhiány, illetve csökkent szint a realitásokhoz tartozik, nemcsak marketingfogás. De vajon mennyire van szükségünk valójában?

Vitaminszükségletünk erősen függ egyéni életkörülményeinktől, hiszen éppen a modern életstílus idézi elő a hiányokat. Ez vonatkozik stresszre és a munkahelyi idegeskedésre ugyanúgy, mint a banális fertőzésekre, amelyeknek, ha nincs is tudomásunk róla, de nap, mint nap ki vagyunk téve. Megnöveli a vitaminszükségletet a terhesség és a szoptatás. Aki alkoholt fogyaszt és/vagy dohányzik, különösen nagy környezeti terhelésnek teszi ki magát, és automatikusan deficitbe jut. Hasonlóképpen azok a nők, akik fogyókúráznak, fogamzásgátló tablettán élnek, és mindazok, akik általánosan használt orvosságokat szednek / hashajtó, antibiotikum, koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő, kortizon, nyugtató, fájdalomcsillapító, mint például aszpirin/.

Bizonyos terápiaformák / például rák esetén a kemo- és sugárterápia, a reumaellenes kezelések, sebészeti beavatkozások / valóságos vitaminfalóként írhatók le, ennek ellenére a páciensek figyelmét erre senki nem hívja fel. Sőt még a sportolás is bumeránggá válhat. Az edzetlen szervezetben ugyanis a mozgás hatására nemcsak a légzés- és pulzusfrekvencia gyorsul fel, hanem a meg növekedett oxigénfevétel miatt a szabad gyökök károsító tevékenysége is. Több vitaminra van szükségünk a szokottnál egy mind népesebb csoportnak, az időseknek is.

Való igaz, hogy manapság senki nem tudja pontosan megmondani, mennyi vitaminra van szükségünk, ha mondjuk fárasztó munkát, kaptunk, vagy letepert minket az influenza. Állatok megfigyeléséből azonban tudjuk, hogy megbetegedések esetén meglepően nagy mennyiségű C-vitamint állítanak elő / a legtöbb élőlény tudniillik, szemben az emberrel, képes önmaga termelni a C-vitamint/. Másfelől a kutatás abból indul ki, hogy minden egyes elszívott szál cigaretta körülbelül 25mg C-vitamint rombol el a szervezetben. Ezért nem hihető, amikor a vitaminok kritikusai azt állítják, a hagyományos vegyes étrend elegendő vitaminszükségletünk fedezésére.

Hiszen éppen a jóléti társadalom ismertetőjegye, hogy nagyon sok finomított élelmiszert fogyasztunk, ezek pedig halálos ellenségei a vitaminoknak és a nyomelemeknek.

Vitamin2

Egy átlag embernek a megfelelő fizikai aktivitás eléréséhez, és megtartásához, naponta körülbelül 80 féle tápanyagra van szüksége. Ez nagyjából 50 féle ásványi, 15 féle vitamin, 9 amino és 3 zsírsav. Ezenkívül még növényi peptidekre, fitoösztrogénekre és aktív enzimekre.

Sokan úgy gondolják, nekik nincs szükségük vitamin és ásványi anyag pótlásra táplálék-kiegészítők formájában, mondván ők sok zöldséget, gyümölcsöt esznek. Ők nyílván nem tulajdonítanak jelentőséget neki, hogy a mai ételek csak töredékét tartalmazzák annak a nyomelem mennyiségnek, amit mondjuk egy- két évszázaddal vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt. Ráadásul az élelmiszerek ipari feldolgozása tovább súlyosbít a helyzeten. Mindezek tudatában aligha szorul bizonyításra, hogy a mai kor emberének-őseihez képest jóval több vitaminra van szüksége. Aki erre rádöbben, számára természetessé válik, hogy az egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítőket szedjen. Ezzel még mindig nem tett meg mindent az egészségéért, hiszen a helyes életmódra, a rendszeres mozgásra és lazításra (relaxálásra) ugyancsak szükség van- de legalább egy fontos lépéssel előbbre jutott…

A vitamin, ahogy a vita szó jelentése is alátámasztja, maga az élet. A vitaminok nélkülözhetetlenek testünk működéséhez, a növekedéshez, a sejtek, szövetek regenerációjához, a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk megőrzéséhez. Számos elmélet bizonyítja, hogy a betegségek és fizikai problémák hátterében egyedül a vitaminok és ásványi anyagok hiánya áll.

forrás:  www.termeszeteseletmod.hu

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: