Tej és Tejtermékek káros hatásai

Posted in Életmód

A tejjel kapcsolatos tévhiteket próbálta eloszlatni dr. Szentágotai Loránd a Hetednapi Adventista Egyház gyülekezeti házában szervezett legutóbbi Életmódklub rendezvényen. A szakember Tej – étel vagy méreg? című előadásában rávilágított a sokunk által kedvelt táplálék fogyasztásának pozitív és negatív következményeire, ugyanakkor azt is elmondta, milyen másfajta ételek fogyasztásával pótolhatjuk a tejben található kalciumot és B12-vitamint.

Tej
Előadása első részében a szakember azt részletezte, hogy mi szól a tej fogyasztása mellett. Kifejtette: ha nem is tökéletes táplálék, mégis tápanyagban gazdag eledel. Megtudhattuk, hogy egy csupor tehéntej 150 kalóriát tartalmaz, 80 g fehérjét, 11 g szénhidrátot, 8,1 g zsírt és 290 mg kálciumot. Emellett nem szűkölködik A és B vitaminban sem, különösen sok benne a B12-vitamin.

Előnye, hogy nagyon sok formában felhasználható: joghurt, kefír, szána, különböző tejtermékek formájában fogyasztható, ami változatossá teszik a táplálkozást.

Ezzel szemben a szakember számos ellenérvet sorakoztatott fel a tej túlzott fogyasztása ellen. A rendelkezésünkre álló irodalmat idézte, amely pontokba szedte a tej fogyasztása ellen szóló közimsert tényeket.

Miért ne fogyasszunk tejet?

– Nagyon sok koleszterint és zsírt tartalamaz, ezért növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

– A fokozott tejfogyasztás növeli bizonyos daganatos betegségek előfordulási arányát, különösen a petefészekrákét.

– A galaktóz, ami tejcukor formájában van jelen a tejben, elősegíti a szürkehályog kialakulását idős korban. Azoknál, akik nagyon sok tejet fogyasztanak, háromszor nagyobb a szürkehályog kialakulásának kockázata.

– Bármennyire sterilizálják és pasztörizálják a tejet, sokan mégis úgy vélik, fertőzött. Ezt az is biznyítja, hogy Amerikában, Németországban a törvény nem írja elő a tej sterilitását, csak egy bizonyos határt szab a tejben levő baktériumok számának.

– Nagyon szegény vasban. Emellett különösen a csecsemőknél úgynevezett bélvérzéseket okoz, amelyek szabad szemmel nem láthatók. A kiskorúak 50 százaléka a tehéntej fogyasztása miatt vérszegény.

– Különböző allergiák kiváltó­oka lehet.

– A laktózintolerancia is egészségügyi gondokat okozhat. A tejben található cukor el nem viselésétől a fehérbőrűek 20-25 százaléka, míg a színesbőrűek 80 százaléka szenved.

– A tej gyermekeknél elősegíti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, ezért az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége ellenzi a tejfogyasztást, különösen kétéves kor előtt.

– Hasgörcsöket vált ki a csecsemőknél a tehéntej.

– Habár állítólag nagyon jó kálciumforrás, meglepetésszerűen azoknál az eseteknél tapasztalták a legtöbb csonttörést, vagy csontritkulást, amelyek nagyon sok tejet fogyasztottak. Egy norvég tanulmány szerint azok a norvég nők, akik több tejet fogyasztanak, gyakrabban szenvednek csonttörést, mint azok, akik kevesebb tejterméket vesznek magukhoz.

Káros a szervezetre a túlzott állati fehérjebevitel

A tej valóban nagyon jó fehérjeforrás, de az elmúlt időszak felmérései szerint a túlzott állati fehérjebevitel káros a szervezetre. Növeli a vastagbél-, a mellrák és a vesebetegségek kockázatát – mondta el Szenágotai. – Teljesen ellent kell mondanom annak, hogy a tej életerő és egészség, ezt az is bizonyítja, hogy egyetlen emlős sem fogyaszt tejet csecsemőkora után. Másik ellentmondás, hogy egyetlen emlős sem fogyasztja más emlős tejét, egyedül az ember fogyaszt állati eredetű tejet, ami teljesen szembeszegül a természet rendjével.

A tej használatát kapcsolatba hozzák a csecsemők vashiányával és a vérszegénység kialakulásával is. Az Amerikai Gyermekorvos Szövetség megállapítása szerint a gyermekkori tejfogyasztást ellenezni kellene, és a kétévesnél kisebb gyermekek táplálékából ki kell küszöbölni a tejet.

A laktózintoleranciával kapcsolatban a szakember kifejtette: a laktóz egy tejben fellelhető dizaharid, amelynek szervezetben való felszívódását egy enzim teszi lehetővé. Az emberi szervezet viszont nem termel elegendő mennyiségű enzimet ahhoz, hogy lebontsa a tejet. Így a tej anélkül, hogy lebomlott volna, a végbélbe jut és puffadást, gyomorfájást, hasmenést okoz, illetve gázakat termel.

Vashiányos vérszegénység kiváltóoka lehet

A tejfogyasztás újabb fontos hátránya a vashiány. Amerikában a csecsemők 20 százaléka szenved vashiányos vérszegénységben, és ennek kiváltóoka 80 százalékban a tehéntej. Olyan vérzést okoz, amit szabad szemmel nem lehet kimutatni, megtámadja a bél hártyáját és vérveszteséghez vezet. Megfigyelték, hogy ha a tehéntejet kiküszöbölik a gyermekek táplálékából, nagyon kevés vas pótlásával ez az állapot enyhül. Vizsgálták a gyermekek ingerültségét és apátiáját is, és felfedezték, hogy a tej túlzott fogyasztása a felelős emiatt is.

A tejfogyasztás nagyon káros következménye az érelmeszesedés is. Az 50-60-as évekig azt hitték, hogy az érelmeszesedés természetes folyamat, és bizonyos kor után jelenik meg, de a koreai és wietnami háborúban elhunyt húszéves katonák boncolásakor is találtak erekben lerakódott zsírfoltokat, amelyek érelmeszesedésre utaltak.

Hasonlóan egy Boston melletti parkváros néhány egészséges egyedeinek életét követték nyomon, hogy megállapíthassák azokat a kockázati tényezőket, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához. Kiderült, hogy azok haltak meg leggyakrabban szívbetegségben, akik nagyon sok teljes tápértékű tejet fogyasztottak.

– Aki naponta egy liter tejet fogyaszt, az elhasználja a napi zsírmennyiség 90 százalékát – tette hozzá.

Az anyatej foszforképzése miatt egészségesebb a tehéntejnél. A foszfor felszívódása szoros kapcsolatban van a kálcium felszívódásával. Ahhoz, hogy normális mennyiségű kálcium szívódjon fel a szervezetben, az arány 2:1-hez kell legyen, két rész kálcium és egy rész foszfor. Ez a tökéletes arány pedig megvan az anyatejben. A tehéntejben viszont hatszor több kálcium van mint foszfor.

Tehén Tej

Ártalmas az antibiotikum- és hormontartalmú tej

Jó tudni, hogy a tehenek fertőzőbetegségeit antibiotikummal kezelik, így előforul, hogy penicilin kerül a tehéntejbe. Sokan úgy gondolják, hogy a gyógyszertartalmú tejnek nincsenek hátrányai, hiszen az orvosság véd a betegségek ellen, de ez nem így van. A tejben található kis mennyiségű penicillin ellenálóvá teszi a vérben található baktériumokat. Jóindulatú baktériumokból rosszindulatúakká válnak, és bármikor megtámadhatják a szervezetet, de a legnagyobb problém az, hogy immunissá válnak az antibiotikumokra.

Még nagyobb veszélyt jelent a tejben található hormonok jelenléte. Nagyon sok növekedési hormont adnak a teheneknek, hogy gyorsabban fejlődjenek, ami a tejben köt ki és káros hatása van a szervezetre, különösen a pajzsmirigy működését illetően.

Szentágotai szerint a tehéntejet mandulából vagy dióból, illetve szójából készített tejjel lehet helyettesíteni. A vegetáriánusok brokkoli és karfiol fogyasztásával biztosíthatják a szükséges kálciumot, de a mák és a szezámmag tartalmazza a legtöbbet. A szakember leszögezte: csecsemők számára az anyatej a legegészségesebb táplálék. A tehéntejjel táplált gyermekek esetében a megbetegedési arány tízszer akkora.

Felnőtt korban ajánlatos alacsony zsírtartalmú (0,1 százalnál kisebb zsírtartalmú) tejet fogyasztani, még akkor is, ha azt B12-vitamin pótlása érdekében visszük be szervezetünkbe. Heti 1–2 csupor fedezi a B-vitamin szükségletet.

forrás: szabadsag.ro

 

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: