Elme trükk- avagy Manipuláció a mindennapokban

Posted in Érdekes, Tabutéma

Az munkánk során, tudatosan, vagy tudattalanul, de állandóan próbálunk befolyásolni másokat. Megtesszük ezt már a tökéletes önéletrajz beadásánál, az állásinterjún, majd ha elnyertük álmaink állását, ez a sor csak folytatódik. Ha Te sem vagy jedi lovag, akkor bizony neked sem árt a befolyásolás módszereit kicsit alaposabban elsajátítanod.

Elme trükk

A befolyásolás nem egyenlő a manipulációval. A manipuláció negatív csengésű szó, mert ugye itt arról van szó, hogy valakit érzelmi alapon, előre megfontoltan úgy akarunk befolyásolni, hogy abból nekünk előnyünk származzon. Bár valljuk be, nem lenne rossz, ha mindenki úgy táncolna, ahogy mi fütyülünk, jobb, ha tartózkodunk a manipulációtól, mert nagyon veszélyes fegyver. Ha lelepleződik a manipulátor, akkor az csak és kizárólag ellenszenved, dühöt, gyűlöletet válthat ki a másikból.

Van a befolyásolásnak egy ugyanilyen hatékony, de kevésbé erőszakos módszere, ez pedig az érzelmi intelligenciánk fejlesztése.

Ma már elengedhetetlen az érzelmi intelligencia ismerete annak, aki tudatosan építgeti karrierjét. Befolyásolni ugyanis kell. E nélkül csak sodródunk az árral a nagy multi tengeren és ki tudja, hol horgonyzunk le. Én személy szerint utálnék egy nap arra eszmélni, hogy már 20 éve dolgozom ugyanott, ugyanazt, amit ráadásul utálok csinálni.

Szóval ragadjuk meg a kormányt és döntsük el mi, hogy merre akarunk hajózni.

Az érzelmi intelligenciánk arra utal, hogy mennyire ismerjük saját magunkat, mennyire tudjuk magunkat motiválni, menyire hatékony kapcsolattartók, kapcsolatépítők is vagyunk. Ha már magunkat- érzelmi kitöréseinket is- tudjuk maximálisan koordinálni, akkor elkezdhetünk megfigyelni másokat is és konstruktívan tudjuk majd kezelni mások érzéseit is.

Mondok egy példát a saját életemből. Volt egyszer egy idegesítő főnököm, amolyan tipikus „hangulatember”. Ha épp jó kedvvel ébredt, vevő volt mindenre, ha bal lábbal kelt, akkor az élő fába is belekötött. Na, nála egyszerűen muszáj volt elkezdenem a manipulálást, ha nem akartam a diliházban kikötni.

  • A. verzió: Reggel ordibál, mert nem csináltam meg időre egy feladatot. Én visszaszólok, hogy nem is adott rá határidőt. Erre ő még jobban kiabál, nekem a vérnyomásom egyre emelkedik, majd ráborítom az asztalt és felmondok. Nyertem! Vagy mégsem?
  • B. verzó: Reggel ordibál, mert nem csináltam meg időre egy feladatot. Tudom, hogy ilyenkor nincs jó válasz, ezért hagyom, hogy kiordibálja magát, és 10 perccel később az asztalára teszem a munkát, amit kért. Nem olyan a munka minősége, mint amit nyújtani szoktam, ezért mondom neki, hogy még dolgozom az ügyön, megleszek vele ma délig teljesen. Ő nem nagyon tud mit válaszolni, hiszen kapott valami, délben meg örül, mert tökéletesítettem a dolgot. Vajon most nyertem?

Amikor elkezded felépíteni a „befolyásolásodat”, akkor az elején néha úgy tűnhet, hogy be kell hódolnod. Ez csakis azért van, hogy teszteld a másik válaszreakcióit a különböző stresszhelyzetekben.

Elme kontroll
Hogyan kell megoldani egy ilyen konfliktust? Végig kell menned ezeken a lépéseken:

  1. Megismerni az érzéseidet – felismerem, hogy egy olyan helyzet állt elő, ami engem bosszant, kihoz a sodromból, frusztrált leszek tőle (rá akarom borítani az asztalt)
  2. Irányítani, kezelni az érzéseidet – háttérbe szorítom a negatív érzéseket (mégsem borítom rá az asztalt)
  3. Motiválni saját magadat – kell ez a munka, nem fogom feladni a főnököm hülyeségei miatt, inkább alakítok a helyzetemen, hogy máskor ilyen ne forduljon elő
  4. Felismerni mások érzéseit. –tudom, hogy ha visszaszólok neki, nincs jó válasz, csak egyre ingerültebb lesz
  5. Kapcsolatok kezelése – megvárom, míg lehiggad és felajánlok egy megoldást a problémára, ami mindkettőnknek elfogadható

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs helye a negatív érzéseknek. Az érzelmi intelligencia nem az elfojtásról szól. Meg kell találnunk a módját a stressz levezetésének. Legyen ez a módszer sport, vagy egy beszélgetés egy baráttal.

A lényeg, hogy folyamatosan szükség van rá, hogy a vezetőnk/ kollégáink érzéseit érzékeljük. Észrevegyük, mikor kell háttérbe vonulni, amikor pedig nyitottak az észrevételeinkre osszuk meg velük gondolatainkat Ilyen módon képesek vagyunk befolyásolni az ő érzéseit, irányítani kapcsolatainkat.
Szóval harcra fel, és bár az elején nehéz munkának tűnik, higgyétek el, megéri a belefektetett energiát. Később többszörösen megtérül majd.

Jedi

 

forrás: sikerman.hu

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: