Így keres milliókat az interneten a 16 éves lány!

Posted in Elképesztő, Érdekes

Egy 16 éves lánynak kétezer dollár azért nem rossz zsebpénz. Márpedig Lauren Giraldónak nem kell sokat tennie azért, hogy kb. 440 ezer forintnak megfelelő összeg üsse a markát: meg kell nyomjon egyetlen gombot a telefonján. Mégpedig a Vine nevű videómegosztó alkalmazásában: ha megoszt a követőivel egy szponzor videóposztot, akkor a hirdetők nagyon szép csekket firkantanak neki. Így azért túl lehet élni.

001

De mi az Vine?
A Vine egy nagyon, nagyon népszerű videómegosztó app mobilra: pár másodperces kis jeleneteket lehet vele felvenni, is megosztani a nagyvilággal. Gyakorlatilag az Instagram videó verziója, és hihetetlen, hogy a rövid időkeretbe az emberek mennyi elmebeteg humort bele tudnak lökni. A youtube tele is van a “best of Vine” összeállításokkal, hetente születik vagy három, ami bejárja a teljes netet.

Giraldo például orbitális nagy sztár a platformon: 2.4 millió követője van, és Princess Lauren néven fut. És pár millió követő bizony bőven elég arra, hogy a nagy cégek két kézzel dobálják rá és a hozzá hasonló lányokra a pénzt, ha kegyeskednek megosztani egy szponzor videót a követőikkel.

Cody és Marcus Johns nem sokkal idősebbek, mint Lauren, és ők is rogyási keresik magukat a videómegosztóval. Cody egy 24 éves wannabe színész Los Angelsben, aki egyetlen egy Vine reklámkampányból ki tudta belőle fizetni a teljes főiskolai képzését. Ismerve az amerikai fizetős oktatás árszínvonalát, az azért nem rossz pénz.
Szó szerint ebből él meg. Nem árulja el pontosan mennyit keresett a reklámkampánnyal, de azt mondja, nagyságrendileg 20.000 dollárt (kb. 4.5 millió forint). Persze nem minden kampány fizet ennyit, de akad, amelyik még ennél is jobban tejel.

Cody a maga 1.6 millió követőjével egész jól áll, de azért messze elmarad az öccsétől: Marcus ugyanis 4 millió követővel büszkélkedhet, és erősen fontolgatja, hogy ott hagyja a francba az egyetemet, annyi pénzt keres a Vinével.
Mikor megkérdezték, hogy mennyi pénzt keresnek a videómegosztóval évente, Marcus Hollywoodhoz hasonlítja a jelenséget: a nagymenő színészek jóval többek keresnek, mint a kisebb arcok. Valaki, akinek három millió követője van, egészen más nagyságrendű pénzt tud leakasztani a Vine-ből, mint akinek csak félmillió.
A húsz legnézettebb Vine “színész” köszöni szépen, nagyon megél a dologból.

Hogy lesz valakiből milliós nézettségű Vine-sztár?

A legnépszerűbb “sztárok” közül sokan már a legelső nap regisztráltak a szolgáltatásra. Cody például az egyik legelső regisztráló volt, és egyből felhívta a testvére figyelmét is az alkalmazásra. Marcus már az első tíz napban összeszedett tízezer követőt, amit elég soknak érzett – akkor már egy éve instagramozott, és még nem érte el az ezer követőt.

002
Princess Lauren saját állítása szerint későn kapcsolt, és csak fél évvel később regisztrált. Először csak lassan csordogáltak a követők, aztán berobbant az egész: “Az első videóimat csak a barátaim látták. Aztán a Twitter (övék a szolgáltatás) bevezette a re-vine funkciót, amivel mások is megoszthatták a követőikkel bárkinek a videóját – és egyetlen nap alatt több tízezer új követőm lett.”
“Amikor a családommal elmentünk nyaralni, 3000 követőm volt. A revine funkciót ekkor élesítették, mire véget ért a nyaralás, 30.000 követőm lett. Először nem értettem, mi történt, aztán rájöttem, hogy a revine a felelős.” Lauren azt mondja, nem igazán tervezgeti meg előre a videóit. “Csak viccből regisztráltam be az elején. Poénból, hogy szórakozzak. Nem igazán törődtem vele.”

A John testvérek több energiát fektetnek a dologba. “Céltudatosan kezdtem.” – mondja Marcus Johns. “Akkor tettem ki a videóimat, amikor a legkevesebben posztolnak, hogy nagyobb figyelmet kapjak. Kezdetben csak annyi volt a célom, hogy felkerüljek a Vine aktuális legnépszerűbb videóit mutató oldalra.”

004

A Vine “popular” oldala összeválogatja azokat a posztokat, amik percenként a legtöbb lájkot kapják. Minél több a lájk, annál feljebb kerül a listán. Marcusnak három hetébe került összekaparni egy videót, ami kikerült a popular oldalra, de utána robbanásszerűen megnőtt a követőinek a száma.
“Egyetlen hónap alatt több, mint 50.000 követőm lett. A következő hónapban 300.000. Még egy hónapra rá egymillió. Volt egy időszak, amikor egy hónap alatt majdnem egymillió új követőm lett.” Most 4.1 milliónál tart, és még megy felfelé a számláló.
A Johns testvérek mindig is szerették kipróbálni magukat új dolgokban. A Youtube-on úgy érezték, hogy a nulláról kellene kezdeniük, és egy rakás híres emberrel kéne versenyezniük. A Vine-on ezzel szemben egyszerre tudtak növekedni a platformmal.

Megtartani a reflektorfényt

Cody és Marcus több közönség találkozót is szerveztek a követőiknek. Laurent a Vine sikerének köszönhetően olyan eseményekre hívták el, mint a Grammy díjátadó, és minden költségét állták. Lauren online szeretné elvégezni a középiskolát, hogy utazhasson a világban, és kihasználhasson minden Vine felkérést, ami csak felmerül.
Abban minden Vine-sztár egyetért, hogy a humorral lehet legjobban követőket megtartani és újakat szerezni.
Lauren művészneve Princess Lauren, vagyis Lauren hercegnő. Hetente három videót posztol. Imádja a musicaleket és a színházat, és úgy érzi, hogy az alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy megmutassa a világnak a színészi-kvalitásait. A videói spontán készülnek, és gyakran az elsőre felvett videó megy ki a millió nézőnek, nem gondolja túl a dolgot. Giraldo sok videóban mond vagy csinál vicces dolgokat.
Az egyik legutóbbi, leggings névre hallgató videóján 112,770 lájk van. “Ezt most a srácoknak szól, akik azt hiszik, a lányoknak csak egy fekete leggingse van.” mondja, majd a máris Laurent látjuk az ágyán, ahogy rengeteg fekete nadrágot hajigál egymásra. Minden videójának van valami mondanivalója, mert tudja, hogy sok fiatal lány követi.

“Tudom, hogy sok fiatal lány felnéz rám. A szobámban mindig rend van, nem akarom, hogy anyu aggódjon miatta, hogy mit látnak millióan.” Lauren nem igazán használ kellékeket a videóiban, a Johns testvérek szerint viszont a felkészültség és a díszlet sokat hozzáad az élvezeti értékhez.
“Az emberek szeretik, ha van díszlet a videóhoz. Akkor is, ha csak egy kartondobozokból épített űrhajóról van szó, ahol egy kék lepedő előtt száguldunk egy papírra rajzolt Hold előtt. Viccesnek találják. Az egész jelenség kihozza az emberekből a kreativitást.”

Cody és Marcus sokat dolgoznak a videóikkal, némelyik hat másodperces klipen akár négy órát is dolgoznak. Sokszor pénzt is áldoznak arra, hogy kimenjenek kocsival forgatni valahova, és nagy mennyiségben vásárolnak kellékeket is. Általában magát a videót 30 másodperc alatt veszik fel, de előtte megvitatják az ötletet a barátaikkal is.
“Ha valami ötletünk támad, leírjuk valahova. Ha később elmeséljük valakinek, és jót nevetnek, akkor tudjuk – oké, ez menni fog.” Marcus videói sokat fejlődnek a kezdeti ötlettől a végső felvételig.
“A legjobb videóim alapvető koncepciója egyszerű volt, de amikor felveszünk, mindig az utolsó pillanatban bedobott ötletek ütnek a legjobban. Ezerszer is felvehetsz valamit, és lehet ezeregyedikre sokkal, sokkal jobb lesz, csak mert épp furán felemelted a szemöldököd a végén. Sosem vagyok teljesen elégedett a videóimmal. Azt mondják, a művészetnek sosincs vége, azt csak abbahagyni lehet. Folyton a lájkjainkat nézegetjük, meg összehasonlítjuk a videóinkat, és folyamatosan fejlődünk, így sosincs vége a dolognak.”

Dől a lé

Ahogy beregisztrált a Vine-re, Cody próbált rájönni, hogy lehetne ebből pénzt csinálni. Ezért amikor tavaly júliusban Rob Fishmantől kapott egy ajánlatot, hogy készítsen nekik videót, majd meghalt örömében. Fishman korábban a Huffington Post social media oldalaiért felelt. Darren Lachtman nevű barátjával hamar ráeszméltek, hogy Instagramon és Vine-on is új sztárok vannak kialakulóban. Indítottak egy vállalkozást Niche néven, ami egy újfajta üzleti modellel támadt: a márkákat és a cégeket a nagy online befolyással bíró emberekkel kötötték össze.
A híres márkák fizetnek a Vine sztároknak, hogy olyan eseményekről “tudósítsanak”, mint az Oscar, vagy a Grammy. Cody volt az elsők egyike, akiket Fishman megkeresett egy ajánlattal. 15 perc múlva nála volt a telefonszáma.
“A legtöbb ember akit felkerestünk, már várta, hogy valami ajánlatot kapjanak, hogy észre vegyék őket.” – mondta Fishman. Cody első közös kampánya egy videó-startup volt, NowThis News néven. Cody-nak akkor még csak olyan 100.000 követője volt. Nem érezte különösebben “reklámnak” a feladatot, mert a NowThis News arra biztatta, hogy legyen kreatív, vicces, egyszóval saját maga, miközben őket hirdeti. Cody most már közösen dolgozik Fishmannel a Niche égisze alatt, és Vine sztárokat kötnek össze márkákkal, mindenki nagy megelégedésére.

Fishman 50 különböző reklámügynökséggel áll kapcsolatban, és az amerikai cserkészektől az Universal Studiosig mindenki hirdet náluk. Fél év alatt a vállalkozás 750.000 dollárt termelt. A nagy cégek 15,000 és 100,000 dollár körüli összegeket hagynak náluk havonta Vine, Tumblr és Instagram kampányokért.
Az egyik, a Universal Studios részére készült Vine posztjuk mintegy 125,000 lájkot termelt. David Tisch, a Niche egyik befektetője azt mondja, a felesége 60.000 új Instagram követőre tett szert a ruhamárkája accountjával, mikor Fishman cégével dolgoztak.
“Azt látjuk, hogy a márkák rájöttek, hogy létfontosságú számukra, hogy sikeresek legyenek Instagramon és Vine-n. Azt tudják, hogy jelentős közösségek alakultak ki ezen a social media platformokon, de nem tudják, hogy szólítsák meg őket. Mi segítünk nekik kapcsolatba lépni a platform befolyásos szereplőivel, akik egyfajta nagykövetévé válnak a márkának, a márka kampányainak.”
A Johns testvérek havonta csak néhány kampányt vállalnak, hogy ne pároljanak el tőlük a követők. Lauren azt mondta, akár harminc kampányt is bevállalna, feltéve, hogy azok értelmesek, és az ő célközönségének szólnak. Néha csak annyi a dolga, hogy megosztja az adott márka egyik kampány posztját az oldalán – és azt is csak hat napig. Után törölheti őket.

Lauren és a Johns testvérek szerint a Vine egy jövedelmező foglalkozás, de nem látnak benne hosszútávú pályát. Ugródeszkának tekintik a karrierjük felíveltetésére. Lauren azt mondja, “Remek lehetőség arra, hogy nevet szerezzek magamnak. Nem leszek örökké Vine-hercegnő, de szerintem a sikerem segíthet abban, hogy mondjuk valami TV-s állást szerezzek, vagy valami.”
A Johns testvérek és Giraldo is egyetért abban, hogy a Vine siker titka az, hogy eredeti legyél. “Ha valamit meg akarsz csinálni, akkor csináld teljes gőzzel. Muszáj lekötnöd a közönségedet, és harsány kell legyél. És persze légy eredeti és kreatív.”
“Csak légy önmagad” – tanácsolja Lauren. “Tudom, hogy elcsépelt, de ha nem erőlteted túl a dolgot, akkor sokkal jobban sikerül minden.”

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: