A párkapcsolatok típusai – avagy kivel élsz együtt?

Posted in Tabutéma

Apáddal? Anyáddal? Pajtásoddal? Lányoddal? Fiaddal?Vagy egy igazi nővel, férfival? A nemi szerepek kialakulása tulajdonképpen a fogantatással kezdődik. A szülők által – tudattalanul – rendelkezésünkre bocsátott mintákból szemezgetünk, abból kialakítva a saját nőiségünket vagy férfiúi megjelenésünket.

A kislányok női modellje az anyjuk, férfi mintájuk az apjuk. A fiúknak ugyanúgy a szülők szolgáltatják a nemi szerep mintákat.

A párkapcsolatok jellege
Az ellenkező nemű szülőhöz való viszonyunk, annak minősége szabja meg, hogy mit várunk el majd felnőttkorunkban a férfiaktól vagy a nőktől. Az a kisfiú, akinek erőteljes, uralkodó mamája volt, valószínűleg a nőktől is hasonló viselkedést tart természetesnek, még ha tudatosan ágál is ellene: úristen, olyan vagy, mint az anyám, felkiáltással. Az a nő, akit kislánykorában sosem dicsért meg a papája, s kevés közös élményük volt, a férfiaktól sem vár mást. A párkapcsolatoknak megfigyelhető jellege alakul ki az együtt töltött évek során, ebből olvashatnak néhányat.

Anya-fia
Idősebb vagy lelki alkatánál fogva érettebb nő és fiatalabb vagy éretlenebb, kalandvágyó, felelőtlen férfi párja között alakul ez a típusú kapcsolat. Vannak nők, akik a női szerepüket az anyaság irányába eltolva képesek jól megélni, és általában az egész környezetük fölött anyáskodnak, hát miért hagynák ki ebből a párjukat? Ismerek olyan párt, ahol a feleség együtt tanult a férjével, kikérdezte, hogy sikeres legyen a férfi érettségi vizsgája, s munkát is ő szerzett neki. Hálátlan feladat, mert a babérokat néha egy szemfüles padtárs lányka aratja le…

Apa-lánya
Azoknak az atyáskodó férfiaknak lesz még negyvenévesen is kislányosan bájos, kevéske gyakorlati érzékkel bíró, fáradékony, kíméletre szoruló Kis Csillagjuk, akik nősülés előtt kellő tapasztalatot gyűjtve arra a következtetésre jutottak, hogy kényelmesebb egy formálható, önállótlan feleség, mint az eddigi okos, nagyszájú barátnőik. A kontroll tökéletes, és a dominancia egyértelmű. Általában az elnyomás nehezen észrevehető, mert a nő mindent megkap.

Pajtások
A gyerekkori szerelmek átvitele felnőttkorra okozhatja ezt a fajta kapcsolattípust, melyet a barátság, egymás elfogadása, tisztelete és mély szeretete jellemez. Ha a két fiatal ember egymás mellett és által válik nővé, férfivá, lehetetlen az ismeretlenség varázsát megélniük. Hiszen szemtanúi voltak egymás botladozásainak, talán az első párkapcsolati próbálkozás is közös élményük, tudják, hogy miből alakult a másik azzá, ami. Berendezett élet, egy-két gyerek és sok közös élmény után szokott felötleni, hogy valami hiányzik.

Szerepcsere
A kapcsolatokon belül a női és a férfi energiák nem mindig megfelelően oszlanak el, és nem mindig a nő birtokolja a női energiák nagy részét, hanem lemondva arról, inkább a férfi energiákra „teszi rá a kezét”, ezzel megfosztva attól jogos tulajdonosát. Számtalan ilyen kapcsolat működik, melynek szereplői: egy talpraesett, harcias, racionálisan gondolkodó, sikeres, rövid hajú üzletasszony (aki már évek óta arra vágyik, hogy végre gyenge nő lehessen, de sajnos az ő Pityuja mellett lehetetlen, mert olyan tehetetlen) és egy férfi, akit kevesebb ambícióval és lendülettel áldott meg a Mindenható, viszont családcentrikus, arany szíve van, és megtesz mindent, amit mondanak neki – előbb-utóbb. Ez azt jelenti, hogy mindenki a másik szerepét játszva, értetlenül és elégedetlenül gyűri egymás után az együtt töltött éveket, a megbecsülés teljes hiányában.

A nőnek a házasság hetedik éve táján valószínűleg lesz egy szeretője, aki igazi kemény férfi, aki mellett legalább az együtt töltött lopott órákban lehet gyönge nő, de elválni nem mer miatta, mert a gyönge nő szerep mégsem az ő asztala.
A férfi szívében, nagyjából ugyanabban az időben, gyöngéd vonzódás támad, a feleségénél jóval butább, kis szürke kolléganője iránt, aki miatt – becsületből, és kötelességtudata miatt – nem hagyja el a családját.

Mi az, ami hiányzik?
A típusok közt keresgélve rájöhetünk, hogy a mi kapcsolatunk melyikre hasonlít, de az ismerősökét még könnyebben felismerjük. A kérdés az, hogy ez miért rossz? Miért ne lehetne ezekben a kapcsolatokban jól élni? Lehet! Csak hiányzik belőlük valami, amitől egy kapcsolat igazán jó. Mégpedig az elejéről a szikra, utána pedig a tűz! Az a szikra, amely akkor csiholódik, amikor egy NŐ és egy FÉRFI ellenkező pólusú, tiszta, erős energiái csapódnak össze. Az a tűz, amely égve és élve tartja a kapcsolatot évek múltán is. Ahol nem volt tűz, persze nem marad parázs sem. Megmutatkozik ez az említett kapcsolatok töltöttségén is, melyre jellemző, hogy az elején még működött úgy, ahogy, de később már másra terelődik a hangsúly, az intellektuális összhangra, mely irányulhat valamely tudományra vagy művészetre, a gyerekek fejlődésében való közös gyönyörködés vagy javak halmozására.

Nincs is jó kapcsolat?
Gondolom, az olvasóval együtt reménykedünk abban, hogy de igen, van!A kapcsolatok keletkezését a legritkább esetben motiválja egyértelmű és csak önmagáért való szándék és szerelem, ahol egy vegytiszta nő és férfi találkozik. Bizony előfordul, hogy a kapcsolatot erősen motiválja, például a nőknél az otthonról elkerülés vágya, vagy éppen a biológiai óra sürgetése. A férfiak pedig nem tudnak egyedül lenni, ezért inkább elfogadják kompromisszumként a nők óhaját, s elveszik őket feleségül, s gyermeket nemzenek.

Mindez nem hangzik túl romantikusan, mégis egyetlen megoldásnak tűnik az, ha megismerjük és szembenézünk igazi motivációinkkal, s megpróbáljuk átértékelni, s a valódi értékeit megtalálni, felismerni a kapcsolatainknak.

forrás: fitt.info

 

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: