Beskatulyázott Férfiak! A Nő nem Nő többé

Posted in Tabutéma

A szingliséget és a velejáró nehézségeket általában a nőkkel összefüggésben szokták emlegetni, de senki nem beszél a magányos férfitömegekről, akik legalább annyira szenvednek az egyedülléttől. Mert ha egy 30-as pasi még szívesen bulizgat a haverjaival, albérletben él vagy több időt szán a hobbijaira, a legtöbb nő azonnal beskatulyázza: kalandor, semmirekellő vagy képtelen az elköteleződésre.

A közhiedelem szerint az internetes randizók magányos és elkeseredett emberek, és a legtöbben azért választják a virtuális párkeresést, mert a való életben képtelenek az ismerkedésre. Ennek ellentmond egy 2012-es kutatás, mely szerint a pozitív életszemlélettel és nagyobb önbecsüléssel rendelkező férfiak gyakrabban használják az ismerkedő oldalakat komoly párkapcsolat reményében. A világhálón ismerkedni szórakoztató és kényelmes, különösen azoknak, aki rendkívül elfoglaltak, ezért nincs idejük társadalmi életet élni. Egyszerűbb, mint találkozni valakivel, aki első látásra vonzónak tűnhet, de nincs semmi közös bennük.

nonenmno

Illés, (26 éves) fordító
“Nyilván mindenki ott ismerkedik, ahol csak szeretne, de az én lehetőségeim eléggé korlátozottak. Nagyon sokat dolgozom, ami nem könnyíti meg a dolgot, az éjszakai élet meg nem igazán vonz. A neten nagyon sok az olyan csaj, aki csak szórakozik vagy alkalmi kalandot, esetleg biztos megélhetést keres, és jellemző rájuk a kamuzás is, különösen az életkort és a testsúlyt illetően. Az a tapasztalom, hogy a regisztrált nők többsége össze van zavarodva, antiszociális, tele van szorongással és bizonytalansággal. Nekem normális értékrendem van, nem hazudok, nem lopok, és hiszek a házasságban. Nem olyan régen randiztam egy helyes lánnyal, aztán kiderült, hogy képtelen feldolgozni a legutóbbi szakítását, és hónapok óta pszichológushoz jár. Érezzem magam rosszul, amiért nem akartam ezt a problémát a nyakamba venni?”

Öröm-maximalizálás avagy szingliség
A mai társadalom kollektív “sajnálja” a szingli nőket, holott egyre többen döntenek szabad akaratukból a függetlenség mellett. A nők ellentmondásos viszonyt ápolnak az egyedülléttel: szeretik a szabadságot, a változatos életmódot, a könnyed flörtöket, de közben hiányzik nekik az állandóság, a meghittség és a biztonság. A francia szociológus, Jean-Claude Kaufmann “Online szerelem” című könyve jól tükrözi, hogy mi történt a szerelmi kapcsolatokban az ezredforduló óta. A szerző azt állítja, hogy mára teljesen megváltozott a párkeresés módszere: a nőknek a magánéletüket illetően nagyobb szabadságuk van, mint valaha, sokak számára nem cél a monogámia és a házasság, a szeretkezés pedig átalakult egy olyan szabadidős tevékenységgé, ami az örömmaximalizálásról és a minimális kötelezettségvállalásról szól.

A nő nem Nő többé?
Igen, vannak olyan pasik, akik csak egy-éjszakás kalandot szeretnének, de a legtöbbjük egyetért abban, az együttlét nem elég ahhoz, hogy a kapcsolat életben maradjon. A férfiak nem szívesen vallják be, de ugyanúgy vágynak egy romantikus párkapcsolatra, és legalább annyira szeretnek szerelmesek lenni, mint a nők (ha nem jobban). Az elmúlt évtizedekben a nemek közti kapcsolatok drámai módon megváltoztak, a nők támadó álláspontra helyezkedtek, és a férfiakat – gyakran tudattalanul -egyfajta ellenségnek tekintik. A ’70-es években vált szállóigévé az amerikai újságírónő, Gloria Steinem mondata, mely szerint “A nőnek annyira van szüksége a férfira, mint a halnak a biciklire”, és napjaink generációjának is hasonló a hozzáállása. A mai fiatal nőket arra tanítják a szülők, hogy legyenek önállóak, sőt bármi áron tartsák meg a függetlenségüket, és a férfiak valójában csak a sikerek útjában állnak.

A férfiak nem versenyezni akarnak
Sok nő keményen dolgozik a sikerért, de nem hajlandó áldozatokat hozni egy kapcsolatért. Az eszükbe sem jut, hogy törtető, uralkodó és “Egyedül is boldogulok!” magatartásukkal aláássák a férfi tekintélyét, akinek elszáll a halvány reménye is, hogy egyszer képes lesz létrehozni és fenntartani egy családot. A férfiak tisztelni, kényeztetni és védelmezni akarják a partnerüket, de úgy tűnik, a modern nő nem hagyja őket. Felmérés szerint a többségünk találkozott már olyan nővel, aki azt állította, hogy képtelen felnézni egy nála alacsonyabb végzettséggel rendelkező férfira, és figyelemre sem méltatja azokat, akiknek 30 felett nincs megfelelő egzisztenciája (lakás, autó stb.) A legmegdöbbentőbb válaszok egyike, hogy néhány nő kimondottan izgatónak tartja, ha úgy érzi, tart tőle a férfi.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: