Megcsalt a barátnőm! Mit tegyek?! Továbblépés vagy megbocsátás??

Posted in Tabutéma

Nem egyszerű elismerni a helyzetet, hogy megcsalt a barátnőd, és a dolgot csak nehezíti, ha még mindig szereted. Lehet kikészültél idegileg, szégyelled, hogy ilyen megtörténhetett veled, dühös vagy rá és a helyzetre, ugyanakkor foggal-körömmel ragaszkodsz a társaságához, nem akarod elveszíteni Őt. Talán már voltak sejtéseid is, amik most beigazolódtak. De a fő kérdés, hogy mit csinálj most?

Ha olyan helyzetbe kerültél, hogy megcsalt a barátnőd, s ezt meg is tudtad, akkor ne tombolj, ne cirkuszolj, ne vádaskodj, ne sértődj meg (ez az eset nem Téged, hanem Őt minősíti), de ne is nézd el neki egyből, ugyanakkor ne sajnáltasd magad (“Hogy tehetted ezt velem?”, stb.), és ne is rohanj egyből barátokhoz, ismerősökhöz tanácsért. Fontos, hogy átgondold az alábbi kérdéseket, és mielőtt végleg szakítanál meghatározd, mihez kezdj a kialakult helyzettel, érdemes-e újrakezdeni.

11

1.    Értékeld ki a kapcsolatotokat

Valóban egy jól működő, egészséges kapcsolatotok volt? Ha visszatekintesz az elmúlt időszakra, akkor valóban azt adta számodra ez a kapcsolat, amit elvártál? Megfelelő volt az intimitás a kapcsolatotokban? A közös élmények emléke jó érzéssel tölt el? A kapcsolatotokra harmonikus egyensúly volt jellemző, vagy inkább hullámzó volt?

2.    Fontold meg, mennyi szereped volt a megcsalásban Neked

Nyilván senki sem kényszerítette Őt a félrelépésre, de Neked is lehetett szereped a dologban, még ha akaratlanul is. Gondold végig, hogy barátnőd nem érezhette-e magát elhanyagoltnak. Milyen gyakran lepted meg valamivel, milyen gyakran csókolóztatok, milyen gyakran éltetek nemi életet, milyen gyakran volt közös programotok, vagy Ő többet igényelt volna, sőt akár szóban jelezte is feléd? Fontos, hogy légy most magaddal őszinte, és ismerd be, ha valóban Te is közrejátszottál abban, hogy nem tartotta elég értékesnek a kapcsolatotokat és úgy érezte, számodra ez nem elég fontos.

3.    Értékeld ki barátnőd jellemét

Függetlenül attól, hogy Te nagyon szereted, Ő alapvetően egy megbízható, szavahihető ember? Hogy viszonyul másokhoz, a családjához, barátaihoz? Mit mondanak ők róla? Tudsz róla, hogy szokott-e nekik hazudni? Nagyon valószínű, hogy ha másoknak is hazudozik, veled sem fog kivételt tenni. Mennyit adott bele a kapcsolatotokba? Ő milyen gyakran tett a kedvedre, milyen gyakran lepett meg, milyen gyakran kedveskedett neked, milyen gyakran kérdezte, hogy mit szeretsz? Mennyire volt odaadó? Mennyire tartotta be ígéreteit Neked? Mennyire figyelt oda a véleményedre, gondolataidra?

4.    Vajon újra megtenné?

Vajon Ő már döntött? Vajon csak bosszúból tette, hogy észhez térj? Vajon azért tette, mert neki eleve nem jelentett ez semmit és most egyszerűen csak továbblépett? Vajon azért tette meg, mert elmenekült? Ha nem hajlandó változtatni saját magán, a hozzáállásán és a viselkedésén, akkor nagyon valószínű, hogy újra félre fog lépni, és lehet, hogy most van itt az alkalom, hogy végleg szakítsatok, és a lehető legkevesebb fájdalommal kiszállj ebből a kapcsolatból.

13

5.    Döntsd el, hogy meg tudsz-e neki teljesen bocsátani?

Ha nem tudsz neki teljes szívedből megbocsátani, akkor jobb, ha szakítotok. Annak nincs értelme, hogy magadban mindig ezen rágódj, és ne tudj vele a későbbiekben önfeledten, boldogan együtt lenni. A teljes megbocsátás alapfeltétele a kapcsolat folytatásának! Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell felejtened a dolgot. Mindazonáltal ha azt mondod neki, hogy megbocsátasz, akkor azt úgy is kell gondolnod. Nem szabad, hogy az első adandó alkalommal, ha bármi feszültség jelentkezne, máris ismét a fejéhez vágd a dolgot.

6.    Nyugodtan elvárhatod tőle, hogy kimutassa, mennyire szeret Téged!

Ha megbocsátasz neki, de emellett nem hozod olyan helyzetbe, hogy több időt és energiát kelljen fektetnie a kapcsolat újraépítésébe, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy újra félrelép. Nyugodtan éreztesd vele, hogy az általa keltet bizonytalanság és elhidegülés áthidalása nem megy magától, és ezért neki is meg kell dolgoznia. Fontos persze, hogy ebben Te is partner legyél. Ha úgy döntesz, hogy megbocsátasz neki és újra összejöttök, akkor tegye jóvá bűnét. Ez nem is csak miattad, hanem miatta is fontos.

Kisgyermekként már megtanuljuk, hogyha valakinek kárt okozunk (fizikai vagy lelki kárt) akkor azt jóvá kell tenni, ha ezt nem tesszük meg, akkor soha nem tudunk majd a másik szemében nézni egyenesen. Hogy mivel tegye jóvá? Azt kettőtöknek kell eldönteni pl: egy hónapig mindennap meleg vacsorával vár, vesz neked valamit, amire már régóta vágysz, egy hónapig mindennap ½ órában megmasszíroz, a következő félévben Ő viszi le a szemetet stb.. Itt az a fontos, hogy Ő hozzon áldozatot, mutassa, hogy Ő komolyan gondolja. Nem az a cél, hogy túlvállalja magát, vagy hogy ezen keresztül büntesd.

7.    Akkor most folytassuk vagy legyen vége?

Csokorba szedtem a legtipikusabb érveket! Érdemes két oldalról szemlélni a dolgot, két nézőpont, két érvrendszer.

Érvek az újrakezdés mellett:

Rengeteg dolog köt össze benneteket: közös emlékek, élmények, közös szokások (sport, hobbi), esetleg közös barátok, közös anyagi javak.

Az Ő szeszélyeit már ismered, és úgy-ahogy megszoktad, és tudod is kezelni. Sokkal kényelmesebb vele maradni, mint megszokni egy új társat, teljesen új rigolyákkal.

Ő is megszokta a Te szeszélyeid, nem szól már mindenért, mert tudja, hogy ilyen vagy és elfogad ilyennek.

Ismered, tudod az elvárásait, tudod, mivel lehet örömet szerezni neki.

Ő is ismeri a Te elvárásaid, tudja, hogyan tud neked örömet okozni.

A tapasztalatok alapján most már úgy érzed, tudnád kezelni a régi problémákat, tudod, mit csinálnál másképp.

14

Érvek az újrakezdés ellen:

A kapcsolat nem véletlenül ment tönkre, és ami egyszer elromlott, nem lesz már a régi, így hát nem kell mindenáron erőltetni.

Kutyából nem lesz szalonna! Vagy Neki vagy Neked vagy mindkettőtöknek teljesen meg kellene változni, ami nem biztos, hogy menne.

Ha megpróbálnátok új, tiszta lappal indulni, a szálka még mindig bennetek maradna.

Miért lépnél bele kétszer ugyanabba a gödörbe, amikor annyi lehetőség vár még Rád? Ezt még egyszer már nem tudnád túlélni.

Nagyon fontos, hogy teljesen őszinte legyél magaddal, és ha úgy döntesz, hogy adsz még egy esélyt a kapcsolatotoknak, akkor sokat kell majd dolgoznotok azon, hogy a megtört bizalmat ketten közösen újraépítsétek. Ehhez mindketten kelletek majd.

Ha úgy döntesz, hogy adsz még egy esélyt, akkor ülj le a pároddal és beszéld meg a megcsalás körülményeit. Kérdezd meg mikor és miért történt? Ha látja, hogy nem vádaskodsz, nem veszekedsz, nem kiabálsz, nem neheztelsz, nem cirkuszolsz, hanem konkrét tényekkel igazolni tudod a megcsalás tényét, nem fog tudni mismásolni. Ha látja, hogy milyen erős vagy, „meg fog rogyni”, s bevall mindent. A higgadtságod láttán nem fogja tudni elviselni a tettének súlyát, nem fog tagadni, magyarázkodni, hanem megpróbálja elmondani a történteket. Mondd el, hogy tudod mit tett, de hajlandó továbbra is folytatni kettőtök kapcsolatát, ha mindent helyre fog hozni (ez ne kioktató és ne neheztelő legyen). Higgadtan mond el, hogy megérted őt és a nézőpontját és szívesen segítesz neki, hogy ezt jóvá tegye feléd. Azt is tedd hozzá, hogy csak akkor vagy hajlandó továbbra is folytatni kettőtök kapcsolatát, ha mindent helyre fog hozni.

Azonban ha nem tudod elviselni, hogy megcsaltak, jobb, ha minél előbb kilépsz a kapcsolatból. Ha nem tudsz úgy ránézni, rágondolni, hogy a szeretőjét mellette látod, akkor nincs értelme folytatni. Idővel el fog múlni a fájdalom, s mindig ott lesz a tudat, hogy te tiszta voltál kettőtök viszonyában. Ebbe mindig kapaszkodhatsz, s jó érzéssel fog eltölteni.

Forrás

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: