Tudtad ezt? Okosabbak vagyunk hancúrozás közben!

Posted in Tabutéma

Kutatók tesztelték le, hogy mi történik az agyban hancúrozás közben. A párosodás az eredmények szerint csökkenti a stresszt, és idegsejttermelést indít be az agy memóriáért felelős részén. Azonban mielőtt pezsgőt pukkantanánk, hogy a huncutkodásról okosodunk, nem árt tudni: életveszélyben vannak a friss idegsejtek, ha nem trenírozzuk az agyunkat. Például tanulással.

alvas
A természet elég pompásan alkotta meg az embert, különös tekintettel a szaporodásra. Az Atlantic cikke szerint mindezt több új kutatás támasztja alá, aminek a végkövetkeztetése az, hogy ha sokat üzekedünk és tanulunk is, okosabbak leszünk.

Kisérleteket a Marylandi Egyetem kutatói még tavaly áprilisban végezték el. Ennek során rájöttek, az épp hancúrozók agya aktívabbnak mutatkozik együttlét közben. Ahogy a mámor véget ér, az agyi aktivitás is csökken. Az Egy másik kutatócsoport is elemzte mi történik az aggyal hancúrozás közben. Rajtuk azt vizsgálta egy dél-koreai csapat novemberben, hogy az agyukat érő stressz jelentősen csökken-e mámor hatására. És valóban, jelentősen csökkent, ahogy annak romboló hatása is.

alvas3

De hogyan tesz a lepedő akrobata mutatvány okosabbá? A kutatók az említett tesztalanyok agyát vizsgálták párosodás után, és a középkorú egyedeknél azt találták, hogy új agycelláik jöttek létre. Az összebújás során neuronok (idegsejtek) jönnek létre a hippokampuszban, az agy hosszútávú emlékezetért felelős részében. A neuronok termelődése azonban egyből leáll után, és azokat életben is kell tartani, hogy nyomban el ne pusztuljanak. Erre a legjobb eszköz a “mentális tréning”, azaz a tanulás – mondta Tracey Shorts pszichológus.

alvas2

A dolog fordítottja az Atlantic szerint nem működik: attól, hogy valaki okos, nem fog többet hancúrozni. A cikk ezt azzal is alátámasztja, hogy az okosabb kamaszok később kezdik el az ágy virtuóz életet. Ehhez kapcsolódik az, hogy az átlagos intelligenciájú kamaszok tesztoszteronszintje magasabb, mint az alacsonyabb vagy magasabb IQ-szintűeké. Érdekesség még, hogy texasi kutatók szerint a hancúr videók nézése viszont pusztítja az agyat, bár más tudósok szerint erre nincs elég bizonyíték, az elmélet nem megalapozott.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: