Az Önmegvalósító ember 9 jellemzője

Posted in Tudomány

Évente átlagosan 2000 órát töltesz a munkahelyeden. Az életminőségedet meghatározza, hogy ezt a 2000 órát unalommal, szenvedéssel, idegeskedéssel vagy örömmel és lelkesedéssel töltöd. Az integrál modell segít, hogy megvizsgáld a viszonyodat a munkádhoz, és megismerd azokat a gátakat, amik megakadályozzák, hogy a munkád önmagad kreatív kiteljesedése legyen.
Az önmegvalósító ember a 60-as években Abraham Maslow és Carl Rogers által elindított humanisztikus pszichológiai mozgalom központi témája.

Maslowt a kiteljesedett, önmegvalósító emberek érdekelték, akik a személyiségük képességeit kibontakoztatták, és ettől szakmailag és emberileg magasabb minőségi szintre jutottak. Úgy dolgozott, hogy megvizsgált számos önmegvalósító embert, és pontokba szedve leírta mi jellemzi őket, a “normális”, hétköznapi emberekhez képest.

Vizsgálatai és megfigyelései alapján öt alapvető szükségletet ismert fel, úgy találta, hogy ezek hierarchikus sorrendet követve bukkannak fel és késztetik viselkedésre az embert. Ez az öt alapvető szükséglet a fiziológiai szükségletek, a biztonság, a szeretet és valahova tartozás, az önbecsülés és az önmegvalósítás.

Maslow kibővített piramisa

Maslow piramismodellje

 

Maslow arra is rájött, hogy az első négy szükséglet közös jellemzője, hogy hiányszükségletek, míg az ötödik szükséglet lét, vagy növekedés alapú szükséglet. A hiány alapú szükségleteknél a kielégülést nyugalom követi, egészen addig, míg a vágy újból fel nem támad. A lét vagy növekedésalapú szükségletek belső növekedésre, önmegvalósításra ösztönző késztetések. Maslow később a szükségletek hierarchiáját két új szükséglettel egészítette ki, az esztétika és a transzcendencia szükségletével.

 

Maslow kibővített piramisa2
Maslow kibővített piramisa

 

A szükségletek hierarchiájában egy magasabb szinten elhelyezkedő szükséglet csak akkor hat a viselkedésre, ha az alatta levőek kielégültek. Amikor egy szükséglet kielégül, akkor önmagától megjelenik a hierarchiában következő.

Maslow szerint az önmegvalósító ember jellemzője, hogy a hiány alapú szükségletei kellőképpen kielégültek, így felébred benne a késztetés az önmegvalósításra.

Tapasztalatai alapján az önmegvalósító ember jellemzőit a következő pontokba szedte össze:

1. Az itt és most-ban van

Éberen jelen van, az itt és most-ban él.

2. Elfogadó

Elfogadja önmagát és a többi embert erősségeivel és gyengeségeivel együtt. Elfogadja a természetet, a természet törvényeit, a dolgok és események alakulását.

3. Kreatív és spontán

Bármit tesz, abban a sémák helyett új megoldásokat alkalmaz, egyéni, játékos, alkotó módon használva az addig ismert sémákat.

5. Megoldás centrikus és filozófiai mélységű

Egy probléma felmerülése esetén panaszkodás helyett gyorsan, tiszta ésszerűséggel, és praktikusan keresi, hogyan lehet azt megoldani. Mélyen gondolkodó, a lét alapkérdései, az örök filozófiai kérdések izgatják.

6. Autonóm és független

Mély és intim kapcsolatokra, együttérzésre képes, függés és játszmák nélkül. Tiszta, kontúros én-határai vannak, önmeghatározó, független mások érdekeitől és játszmáitól. Az önmegvalósító ember igényli az egyedüllétet, a saját teret.

7. Kulturálisan független és kreatív

A társadalom által diktált, és az emberek által szilárdnak és egyedülálló valóságnak hitt kultúra számára egy opcionális lehetőség. A kultúra, amelyben él, számára egy alternatív opció, nem egy kényszerítő, kötelező valóság.

8. Magas szintű emberi kapcsolatai vannak

Melegszívű, közvetlen, intim, erős, és tiszta határokat tart.

Közvetlenül kommunikál, nem szereti a formalitásokat és a szerepjátszást, az emberi egyenlőség légkörében él. Melegszívű és szeretetteli.

Az önmegvalósító ember mély intimitásra képes, nem fél az érzelmektől és attól, hogy elveszti magát, ha túl közel engedi a másikat. Tisztán kommunikál.

9. Több csúcsélménye van

Csúcsélménynek nevezzük az emberi lét legmagasabb, kiemelt, eksztatikus állapotait, melyek gyakran spirituális állapotok. Az önmegvalósító embereknek több a csúcsélménye, mint a hétköznapi embernek.

Önmegvalósítás

Forrás: lelekletra.hu

 

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: