Így lehetsz Fitt és Egészségtelen egyszerre!

Posted in Elképesztő, Tudomány

Ryan Shay erőnlétének csúcsán volt, amikor 2007 novemberében rajthoz állt a New York-i maratonon, abban a reményben, hogy az olimpiára is kvalifikálhatja magát. Kevesebb mint 10 kilométer után azonban a 28 éves sportoló összeesett, nem sokkal később pedig halottnak nyilvánították.

Amikor a boncolás hegesedést állapított meg az egészséges, fiatal futó szívében, a tudósok ráébredtek annak lehetőségére, hogy a testedzés mégsem feltétlenül az égészség záloga, ahogy azt hosszú időn át sulykolták, mondta Peter McCullough, az amerikai Baylor Egyetem orvosi karának tanára.

edzes

Azóta egyre több, ugyanakkor még mindig vitatott kutatás kezdi bizonyítani, hogy a testedzés önmagában nem fogja megóvni egészségünket, ha nem táplálkozunk megfelelően, illetve egyes embereknél gyógyszerekre is szükség lehet, hogy lecsökkentsék a szív- és érrendszeri kockázatokat. A túl sok testedzés növelheti az elzáródás kockázatát az erekben.

A kutatások mögött rejlő üzenet nem arra utal, hogy a testedzés értelmetlen, hangsúlyozzák a szakértők. Ehelyett azt kell tudomásul venni, hogy nem lehet féktelenül enni, mert fittek és karcsúak vagyunk. Ugyancsak nem feltétlenül bölcs dolog a gyakorlatok túlzásba vitele, függetlenül egy tökéletesen egészséges étrendtől. “Téves az az elgondolás, hogy csak azért műkajákat ehetünk és liberálisabbak lehetünk az étrendünkkel szemben, mert sportolunk, és az majd valahogy meggátolja az artériák elzáródását” – figyelmeztet McCullogh. “Láss csodát, a testedzés nem gátolja meg ezeknek az elzáródásoknak a kialakulását. Egyes elemzések szerint a szélsőséges állóképességet igénylő gyakorlatok gyakorlatilag elősegítik a folyamatot. Vannak, akik azt mondják, futok, ezért azt eszek, amit akarok. Ez nem igaz, ezt el kell felejteni”

Megalapozott tény, hogy a mértéktartó testedzésnek jótékony hatása van a szívre. Amikor az életüket íróasztalok mögött és televízió, vagy számítógép előtt leélők elkezdenek mozogni, legyen az akárcsak egy hosszabb séta heti három alkalommal, a tanulmányok szerint a szív- és érrendszeri halál kockázata 25 százalékkal csökken és várható élettartamuk is nő. A rendszeres testedzés átlagosan hét évvel hosszabbíthatja meg életünket.

A gyakorlatok megerősítik a szívet, erősebb pumpálást eredményezve és hatékonyabban alakítja át az oxigént a testünk számára üzemanyaggá. Ez a fajta erőnlétnövelés növeli a szívinfarktusok, a betegségek, vagy akár egy autóbaleset túlélésének esélyeit is. A testedzés azonban semmit nem tud tenni az erek telített zsírokban gazdag étrendből adódó elzáródása ellen, állítják az új tanulmányok. Ez ellentmond a régi, berögződött hiedelemnek, mely szerint a sportolás egyfajta gyógyszer az érszűkület ellen, ami nem más, mint egy meszes lerakódás, úgynevezett plakkok felgyülemlése az erekben, ami megnehezítve a véráramlást szívinfarktushoz, vagy szélütéshez vezet.

A túlzott testedzés ugyancsak növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. A Missouri állam orvosi szövetségének szaklapjában publikált tanulmányukban McCullough és munkatársai fejlett CT képalkotással 23 ülőmunkát végző férfi szívét hasonlították össze 50 maratonfutó férfitársukéval, akik már legalább 25 versenyt teljesítettek. A felvételek nagyobb mértékű plakk lerakódást mutattak a távfutóknál.

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: