Paleo Diéta vagy Vega Étrend – Mi a Különbség?

Posted in Életmód, Tudomány

A Google keresőben tavaly világszerte a legnépszerűbb kifejezés volt a fogyókúrás módszerek között a paleo diéta. Magyarországon a második legnépszerűbb. Étrend ellentétjéről a vegetáriánusról és erről is több százezer weboldalon lehet olvasni. Egy hétig erről szól a vita a Versusban itt a vs.hu-n is.

NEM CSAK DIVATOS DIÉTÁK, ÜZLET IS

Nem csoda hogy sokan keresik az újabb és újabb bombabiztos elméleteket és tanácsokat. Magyarországon minden negyedik ember elhízott, több mint egymillióan cukorbetegek, két és félmilliónak magas a vérnyomása, és több százezren fogyókúráznak.

Éppen ezért a fogyókúra és a hagyományos orvosláson kívüli egészségmegőrzés és gyógyítás óriási ipar. Hogy mekkora, azt jól érzékelteti, hogy csak az Egyesült Államokban több, mint 20 milliárd (!) dollárt, átszámítva 4600 milliárd (4,6 billió!) forintot költenek el az emberek évente a fogyókúra iparban, programokra, fogyókúrás könyvekre, étrendkiegészítőkre, gyógyszerekre és szépítő műtétekre.

A Libri sikerkönyvlistáján gasztronómia kategóriában az első 15-ből 4 paleolit szakácskönyv, a Bookline hasonló toplistáján is három. Csak az elmúlt öt évben 32 paleolit diétával foglalkozó könyv jelent meg.

És kapható 59 féle vegetáriánus étrenddel foglalkozó, köztük legalább 8 makrobiotikáról szóló könyv is. A többségük szakácskönyv.
Létezik paleo, vegetáriánus, makrobiotikus és vegán étterem, étel-házhozzállítás, sőt cukrászda is.

Aztán vannak főzőtanfolyamok, például paleo (1 alkalom, 3 óra, 1 menü) 6-9000 forintért, vagy vegetáriánus/vegán (1 alkalom, 3 óra, 1 menü) 6-15 000 forintért, és vannak tanácsadások, egyéni konzultációk és étrendajánlatok is.

“GYÓGYSZERED LEGYEN AZ ÉTELED, S ÉTELED LEGYEN A GYÓGYSZERED!”

Ezt Hippokratész mondta, és mind a paleo, mind a vega diéta eredetileg gyógyétrend. A probléma csak az, hogy körülbelül ugyanazokra a betegségekre – szív-érrendszeri bajok, cukorbetegség, rák, emésztési panaszok, stb – ajánlják hívei a paleot is és a különböző növényi alapú étrendeket is, márpedig ami az egyikben egészségesnek számít, az tiltott a másikban.

A PALEO DIÉTA

Az utóbbi öt évben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő étrend az úgynevezett ketogén tipusú diéták közé tartozik (= magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta), vagyis a szükséges kalóriamennyiséget elsősorban zsírból, másodlagosan fehérjéből ajánlja fedezni, a szénhidrátfogyasztást pedig drasztikusan lecsökkenti.
Ami az elméleti hátterét illeti, 1975-ben Walter L. Voegtlin gasztroenterológus fogalmazta meg először, hogy a kőkorban élt emberek étrendjének pozitív egézségügyi hatásai lehetnének a modern emberre is. Könyve, a Stone Age Diet az internetről angolul letölthető.
Az paleo alapelv nagyon egyszerű: amit őseink a kőkorszakban nem ettek – mert még nem volt földművelés és állattenyésztés, csak vadászat és gyűjtögetés – azt ne együk mi sem. Ráadásul – mondják a paleo képviselői – az ember az elmúlt tízezer év alatt nem tudott alkalmazkodni az olyan újfajta tápanyagok megemésztéséhez, mint a tej vagy a gabona.

A klasszikus paleolit étrendben tiltólistás élelmiszerek:

  • Gluténtartalmú élelmiszerek (vagyis a gabonafélék, a kenyér, a tészta, a kása stb),
  • Hozzáadott, mesterségesen előállított, finomított cukor
  • Keményítőt tartalmazó ételek (burgonya)
  • Szolanint vagy lektint tartalmazó ételek (pl paradicsom, paprika, rizs, hüvelyesek)
  • Mogyoró
  • Tejtermékek
  • Hidrogénezett olajok, margarin
  • Feldolgozott élelmiszerek (pl felvágottak)

Mi marad?
Nem sok: hús, gyümölcsök, zöldségek, gombák, magvak, csonthéjasok, hidegen sajtolt olajok, zsírok (pl. kókuszzsír)
Talán éppen emiatt a paleo étrend követői hihetetlen ötletességgel próbálják a lisztet (a kenyerek és a sütemények miatt), a tejet és a sajtot valamivel pótolni, sőt, a zab, a sajt, a tejszín, meg a vaj több paleo irányzatban legújabban már megengedett.

 

A VEGETÁRIÁNUS ÉTREND

Növényi alapú diéta, amit hívei gyakran erkölcsi vagy vallási okokból választanak, mert nem akarnak más élőlényeknek szenvedést okozni. Nem ez az egyetlen ok: vannak, akik az élelmiszerválság leküzdésének eszközét látják benne, és vannak, akik egészségügyi okokból hagynak fel a hús fogyasztásával.
A vegetáriánus étrendben tiltólistás élelmiszerek:

  • Klasszikus vegetáriánus: húsfélék
  • Vegán: minden állati eredetű élelmiszer (húsfélék, tejtermékek, tojás, méz)

Vannak speciális vegetáriánus, pontosabban növényi alapú étrendek, ahol elvben semmi sem tilos, de sok élelmiszer nem ajánlott. Ha ezeket az étrendeket egészségügyi okokból követi valaki, akkor a hús és a hal tiltólistás.

Az Ornish étrend csak sovány tejterméket enged, a makrobiotikus gyógyétrend inkább vegánnak tekinthető.
A vegetáriánus étrendek szélsőséges változatai a nyers diéták, a legtöbb vega diéta azonban az ételek párolását, főzését ajánlja (miközben a zsiradékban sütést elveti).
Amiben valamennyi megegyezik, az az, hogy az állati eredetű zsírok és a hús – különösen a vörös hús -, valamint a finomított szénhidrát, a cukor egészségtelen élelmiszernek számít, a szükséges kalóriamennyiség legnagyobb része pedig szánhidrátból – komplex szénhidrátból, gabonából – származik.
Paleo és vegetáriánus közötti átmenet az úgynevezett mediterrán diéta, amelyben a zöldség, a gyümölcs, a gabonafélék, az olajos magvak, az olivaolaj és a tengeri haléak játszák a főszerepet, de nem tiltottak a tejtermékek, a tojás vagy a hüvelyesek sem.
A legnagyobb különbség tehát a paleo és a vegetáriánus diétában a szénhidrát és a zsír mennyisége illetve megítélése.

Alább pedig a tápanyagpiramisok, ezeken jól látszik a különbség.

Vega és Paleo

forrás: vs.hu

Ha Tetszett a Cikk, nyomj egy lájkot is! Köszönjük!

Ezeket se hagyd ki: